2 perc elolvasni
08 Nov
08Nov

A házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést a MOHU fokozatosan vezeti be.Januártól első körben, országszerte 14 településen, köztük Budapest társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást tesztüzemben. Budapesten a házhoz menő gyűjtés 2024-ben 200.000 embert érint.  

A MOHU eleinte 14 város társasházas övezetében, köztük Budapesten indította el ezt a szolgáltatást tesztüzemben, így tudja biztosítani, hogy minden érintett ingatlanhasználót már a kezdetektől fogva megfelelően tudjon bevonni. Az új kukák mellett információs anyagokat is kapnak a lakók, az új kukák használata pedig elősegíti a környezettudatosságot, és a másodlagos energiahordozók, nyersanyagok és komposztok előállítását.

Januártól megkezdődött a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A Budapest és további 13 város meghatározott részein induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége, és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. Az átadás időpontjáról, a helyi hulladékszolgáltatóknál – azaz Budapesten a MOHU Budapestnél– lehet érdeklődni.

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a teafilter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.

A koncessziós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. Első körben kisebb területek lettek kijelölve, jellemzően társasházi környezetben. A kijelölt területek utcaszintű bontásban az alábbi térképeken érhetőek el:




A MOHU országszerte 14 településen, Budapest, Cegléd, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben teszi lehetővé önkéntes jelleggel a szolgáltatás igénybevételét.


Forrás: pesterzsebet.hu